Spokój po sercu, które bić przestało...

Temat: Listopadowe Serduszka 2009 :)
Odebrałam wyniki, w sumie u Oli są OK, tylko rozmaz krwi nie mieści sie w podanych normach, ale nie znam się na tym, poczekamy co jutro powie pediatra. Moja hemoglobina niestety...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=60862



Temat: LIPCOWI TERRORYŚCI volume 8!!!
Agutka - hemoglobina, erytrocyty, leukocyty, płytki krwi - to wyszło pięknie. Niepokoi mnie niski poziom neutrocytów, podwyższony limfocytów, eozynocytów (wskazują na alergię) a najbardziej rozmaz manualny.... Tam poziom limfocytów jest wysoki oraz pozostałe składowe też nie są w normie.... znalazłam w necie post matki 5-latka, która prezentowała badania synka ze wskazaniem na mononukleozę i sugerując się proporcjami nakręcam się i ja. Oczywiście, ... fazę zdrowienia.... Sama nie wiem.... nie ma, jak zabawa w lekarza-amatora. Ale przecież jeśli chodzi o moje dziecko i muszę się upewnić nawet, jeśli wyjdę na przewrażliwioną i spanikowaną mamuśkę.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=54653


Temat: Proszę o poradę
Witam!!! Mam bardzo duży problem. Miesiąc temu zauważyłam, że moja prawie 5 letnia córka ma powiększone źrenice. Nie wiem czy u dzieci to normalne czy może obiawiać jakąś chorobę. Półtora miesiąca ... do lekarza bo cos mnie niepokoil ten kaszel i ten wezeł chlonny. Okazało sie ze antybiotyk nie pomaga i poszlo na oskrzela. Lekarka zalecila zastrzyki kontorlne badania krwi gdzie ob wyszlo ... podawaniu antybiotyku znow kotrol u lekarza. Okazało sie ze corka nie ma zmian w oskrzelach i juz jest zdrowa. Lekarka zalecila zrobienie kontorolnych badan krwi ktore zdaniem lekarki byly dobre ob 16 jak powiedziala przy leczeniu antybiotykiem to norma.Wezel chlonny nadal powiekszony ale powiedziala ze po chorobie to normalne. Mija 2 miesiac a wezel nadal jest wyczuwalny i to w duzym stopniu. Martwi mnie jeszcze to ze w ostatnim badaniu morfologicznym krwi w rozmazie manualnym wyszly powiekszone limfocyty 75 % a norma jest od 25 do 50. Nie wiem czy sie martwic czy...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=39476


Temat: Podwyższone limfocyty
Od 6 miesiąca życia do 6-7 roku życia w rozmazie krwi fizjologicznie dominują limfocyty a nie granulocyty jak u osób dorosłych. Dlatego wyniki badań krwi nie należy interpretować wg norm laboratorium, które są dla dorosłych. W 6-7 roku życia proporcje rozmazu się zmieniają czyli u dziecka rozmaz zaczyna wyglądać tak jak u dorosłych. Czyli jednym słowem - u dziecka 5 letniego nie ma powodów do niepokoju jeżeli chodzi o taki rozmaz krwi.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=70499


Temat: Szczepionki przeciw Pneumokokom
ważne badanie i pokazuje co sie dzieje w organizmie. Muszę zgłębić ten temat. Szczerze mówiąc tyle razy moje dzieci chorowały, tyle się nabrały antybiotyków, a ja pierwszy raz o badaniach krwi ... któraś z Was robiła takie badania? Czy kiedykolwiek jakiś lekarz o tym wspomniał? Bo w większych miastach to jest ponoć norma?
Źródło: emamaglogow.fora.pl/a/a,40.html


Temat: prosze o interpretacje wynikow Wiktora
Małgoś! eozynofilia norma 1-4%. U dzieci najczęściej świadczy o pasożytach/zbadaj choć lamblie/glistnica,tasiemczyca, toxokaroza,trychinoza, schorzenie alergiczne choroby skóry np.AZS Ostre zakarzenia np.szkarlatyna i wokresie zdrowienia po chorobie zakażnej / dobry znak/ i inne choroby krwi. Ale Wiktorek ma naprawdę troszkę podwyższona ilość i nie ma powodów do paniki. Jednorazowe badanie z taką ilością ,o niczym może nie swiadczyć.Nie zamartwiaj się.Można dać krew do badania rozmazu białych krwinek doświadczonej laborantce , albo hematologowi pod mikroskop.Ale ja naprawdę nie widzę potrzeby. Za jakiś czas poprostu powtórz dla "czystego sumienia"Np. za miesiąc OJ! Ale mi sie napisało!...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=1847


Temat: wyniki badań
Byliśmy na badaniach z Marcelką i mamy wyniki a do lekarza możemy iść dopiero we wtorek, a ja oczywiście się strasznie stresuje tymi wynikami. Otóż rozmaz krwi jest inny niż powinien LYM % 62.3 (17-48) LYM 2.5 (1.2-3.2) MON % 8.6 (2-10) MON 0.3 (0.1-0.8) GRA % 29.1 (43-76) GRA 1.3 (1.2-6.8) Znalazłam informację, że zwiększona liczba limfocytów u dzieci do 4 roku życia jest normalna i nie świadczy o niczym, czy wiecie czy tak jest. No i co z tymi granulocytami? Co prawda tylko procentowo nie są w normie, no ale...? Poza...
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=3279


Temat: wyniki badań
Aga moim zdaniem te wyniki nie są niepokojące. Normy przyjmowane dla dzieci są bardzo elastyczne. Mój synek miał kilkakrotnie robiony rozmaz zawsze jakiś element krwi procentowo się nie zgadzał z normą, choć liczebnie mieścił się w normie. Nigdy nie stanowiło, to problemu. Także głowa do góry. A dlaczego Marcelka miała robione badanie?
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=3279


Temat: Zimowe sierpniaczki
Delfinko - ja doskonale Cię rozumiem, też jestem straszna panikara. Przy okazji tych złych nocy Amelki naczytałam sie sporo o ząbkowaniu po różnych forach i faktycznie doczytałam tam, że często dzieci ... i przez tydzień prawie nic nie jadła to też mi tak w oczach zleciała. Ja dla świętego spokoju radzę Ci zrobić morfologię z rozmazem, choćby prywatnie. Samą morfologię chyba można z paluszka i nie jest to zbyt drogie. Jak dasz radę to też mocz i ewentualnie ob. Są to podstawowe badania w których wiele wychodzi. Tylko patrz na normy, u dzieci są wyższe, a niektóre labolatoria podają niższe zakresy, jak dla dorosłych. Ja ostatnio schizowałam w temacie kupek (Amelka robiła dość nieciekawe). No i również wydałam 110 zł na badania krwi (robiłam test na IGE całkowite oraz gluten i białko krowie ) ale sama od siebie dorzuciłam morfologię z rozmazem i ob. na szczęscie wyszło ok. Robiliśmy też badanie kału i wyszła zachwiana flora ... wogóle to stawaima na to, że w końcu zobaczysz w Anisiowym pyszczku piękne nowe ząbki i wszystko wróci do normy. Menada - to trzymam kciuki za meża i za całkowity powrót...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=25572


Temat: Kwietniowe Maluszki VI
Macie jakąś stronę internetową, gdzie są normy wyników krwi dla dzieci? Maciu...proszę Hemoglobina (HGB): 1. noworodek: 20 g% 2. na przełomie 2-3 m-ca życia: 10 g% 3. 3-12 m-cy: 11,5-11,8 g% ... 3. starsze dzieci: 35-45% Leukocyty (WBC): (rozmaz) granulocyty zasadochłonne (bazofile): 1. noworodek: 0-1 2. do 12 m-ca: 0-1 3. 2-6 rż: 0-1 4. 7-12 rż: 0-1 granulocyty kwasochłonne (eozynofile): 1. noworodek: ... 2-7 4. 7-12 rż: 1-6 Płytki krwi (PLT) 150-400 tys/mm3 I jeszcze z innego zrodla, normy dla dzieci, raczej takich powyzej 1-2 roku zycia. RBC 3,5-5,4 HGB 10-15 HCT 30-40 MCV ... RDW SD i RDW CV 11,5-14,5% ale okresla sie je tylko gdy MCV jest poniżej dolnej granicy normy PLT 140-440 P-LCR 13-43%
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=48398


Temat: limfocyty
Przewaga limfocytów w rozmazie krwi u dziecka w wieku twojej córki jest NORMĄ! Zwłaszcza jak rozmaz był robiony manualnie a nie z automatu. Czy lekarze naprawdę nie pamiętają o pierwszym i...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=28154


Temat: Podwyższone limfocyty
Odebrałam wyniki krwi córki (prawie 5lat) i w rozmazie met.Schilinga mamy: limfocyty 64 monocyty 3 gran.segmentowane 30 gran.kwasochłonne 3 limfocyty% 63,91 Jaka jest norma dla dziecka?Czy wynik jest niepokojący?
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=70499


Temat: bakterie w moczu
rozpoznanie R50.9- gorączka,nie okreslona wyniki badań laboratoryjnych ALT 21 AST 51 CRP 1,9 NA 140 K 4,1 GLUKOZA 5,0 POSIEW Z KRWI jałowy MOCZ BADANIA OGÓLNE Z OCENĄ OSADU KOLOR słomkowy KLAROWNOŚC przejżysty CIĘŻAR WŁAŚCIWY 1,01 ODCZYN MOCZU 6 LEUKOCYTY negatywny AZOTYNY negatywny BIŁKO negatywny CUKIER W M. negatywny ACETON negatywny UROBILINOGEN norma BILIRUBINA negatywny KREW 50/ul BADANIE BAKTERIOLOGICZNE MOCZU 2008-11-04 posiew jałowy MOCZNIK 2008-11.01 mocznik 2,2 MORFOLOGIA KRWI OBW. Z ROZMAZEM + PŁYTKI KRWI WBC 11,32 ; 10^3/UL NEUT# 1,31 ; 10^3/UL LYM# 8,27 ; 10^3/UL MONO# 1,61 ; 10^3/UL EOS# 0,08 ... ; 10^3/ul MPV 9,30 ; fL OCENA MIKROSKOPOWA ROZMAZU KRWI 2008-11-03 PALE 0,0 % SEGM 10,0 % KWASO 0,0 % BASO 0,0 % LIMF 80,0 % MONO 9,0% RLIMF 0,0% MŁODE FORMY 0,0% KONSULTACJA lARYNGOLOGICZNA : NOS USZY GARDŁO LARYNGOLOGICZNIE W NORMIE. EPIKRYZA: Dziewczynka 2 letnia przyjęta do tutejszego oddziału z powodu utrzymującej sie od 3 dni gorączki. Od 2 tygodni leczona z powodu zakażenia dróg moczowych, Keflexem. Po zakończeniu leczenia wystąpiła gorączka 40 st. Przy przeyjęciu stan dziecka dośc dobry, w badaniu fizykalnym stwierdzono lekko zaczerwienione gardło oraz zaczerwienienie okolicy sromu. W badaniach laboratoryjnych nieswioste wskaźniki stanu zapalnego były ujemne , w rozmazie białokrwinkowym stwierdzono znaczna przrwagę limfocytów. Pod wpływam leków p/gorączkowych uzyskano ustąpienie gorączki. Dziewczynke w dobrym stanie wypisano do domu. ZASTOSOWANO...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=5730


Temat: ANESTEZJOLOGICZNA TRAGEDIA DZIECKA -8 LAT ...UMIERA !
Wyniki badań przed śmiercią : Testy alergologiczne [4lata]-histamina 4/14,w wieku 6 lat histamina 6/16,w wieku 7 lat 3/20. Przed zabiegiem badania wypadły pomyślnie krwawienie i krzepnięcie w normie ,elektrolity w normie jedynie OB 15/h - ale dziecko było w trakcie stanu zapalnego ucha ,rozmaz krwi eozynofili 2.. To jedyna informacja o wynikach badań przed śmiercią zawarta w wydanej opini przez Sz.Biegłego. Przed zabiegiem nie było wykonane RTG płuc-anestezjolog twierdził ,że widząc i osłuchując dziecko nie budzące wątpliwości nie widział podstaw aby skierowac na prześwietlenie. Dziecko przebywało na oddziale OIOM od 10.30- 02.00 . ... krwi wywołuje tachykardię ? 3.Dlaczego dziecko jest dotknięte bradykardią i co na to wpływa ? 4.Czy podanie podczas wybudzania samej POLISTYGMINY może miec skutki w postaci zatrucia małego pacjenta ? 5.Dlaczego...
Źródło: kryminalistyka.fr.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=1859


Temat: Wyniki badań roczniaka -chyba anemia ... dlaczego?
ech.. zrobiłam dzisiaj badania małej i wyszło nie za dobrze Hemoglobina 9 g/dl norma powyżej 10,10 MCV 65,62 fl norma powyzej 70 MCH 19,72 pg norma powyżej 24 MCHC 30,02 g/dl noema powyżej 33 Rozmaz krwi (manualnie) Gran. segmentowane 22 % norma powyżej 25 Limfocyty 69 % norma poniżej 50 Czekam jeszcze na wynik żelaza. Wygląda na to,że problem z czerwonymi krwinkami (ilość w normie). Są za ... żelazo w normie, jedynie MCH 23 (norma od 24) i MCHC 31,6 (norma od 33). Uznałam,że nie będę podawać żelaz,bo właśnie zaczęłam rozszerzać dietę,a były to minimalne odstępstwa od normy. Myślałam,że ... jajka od czasu do czasu. Kiedyś było podejrzenie skazy białkowej i póki co nie dawałam nabiału. Nie wiem co mam robić. Martwię się bo jestem odpowiedzialna za jadłospis dziecka i jakiekolwiek...
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=4552


Temat: Problem z leukocytami i granulocytami
leukocytów. Powtórzylismy w zeszłym tygodniu i są gorsze. Pomiędzy jednym a drugim są 4 tygodnie. Wcześniejsze zwykła czcionka, ostatnie wyboldowane. Podaję też normy podane przez lab. Erytrocyty.................4,81............ 4,81 mln/ul norma 3,90 ... fl 9-17 MPV ..........................8,2............. 9,3 fl 8-12 P-LCR.........................13%.......... 19,5 % 15-35 Rozmaz ręczny Neutrofile ..........28% .......24% Eozynofile ..........5,0%.......6,0% Monocyty ...........5,0%.......1,0% Limfocyty ...........62% .......69% OB .....................10.....4 Czy te obniżone wartości są złe, ... w ruchliwości, nawet odrobinę lepiej je. Jakies 2-3 tygodnie temu miał biegunkę, może istotne - nie wiem. Mąż zastanawia się czy ilość pobranej krwi ma znaczenie, bo pielegniarka miała wątpliwości czy...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=65907


Temat: Wyniki badań ... mam wątpliwości
W zeszłym tygodniu wylądowaliśmy z Majtyśkiem w szpitalu ... miał 40 stopni gorączki i wymiotował ... stwierdzono urosepsę ... nagle po tygodniu dziecko nagle jest zdrowe i możemy iść do domu ... morfologia: Hb 14,8 g% 13,6 g% Ht 41,6 % 38,3 % E 5,38 M/ul 5,06 M/ul L 9,9 K/ul 7,9 K/ul płytki krwi 187 K/ul 440,1 K/ul rozmaz: neut. 74,8 % ... klarowny, kwaśny, żółty, przejrzysty, kwaśny c.w. 1015 1020 białko 65,4 mg% nb cukier nb nb urobilingen w normie w normie leukocyty gęsto zal. wpw 15-20 wpw erytro. - św. 0-2 wpw...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=1806


Temat: Kłopot pediatryczny- NIE UROLOGICZNY- przeczytajcie proszę!
Wiem, że to forum dotyczące układu moczowego u dzieci, a ja mam kłopot z innej półki, ale swego czasu otrzymałam od Was pomoc, więc i teraz liczę, że może ktoś mnie ... Pediatra (do której mam olbrzymie zaufanie) oglądała ten węzeł kilkakrotnie i orzekła, że aktualnie to norma, ma tak wiele dzieci w tym wieku, w związku z zanieczyszczeniem środowiska, lekami, etc. Podczas ... tego po raz pierwszy w życiu wystąpiła krew z nosa. w sumie 4 krwawienia. 3 były słabe- do wytarcia chusteczką, ale 1 w nocy, podczas snu, na tyle mocne, że musiałam ... zrobić morfologię z rozmazem, CRP i OB. "Tak dla bezpieczeństwa" jak powiedziała. Minął spokojnie 1 dzień. PO czym w sobotę (ostatnią) Misiek nie stąd ni zowąd zagorączkował. Do 39. ALe on ... poniedziałek rano zarejestrowałam się do lekarza i wykonałam badania (stwierdziłam, że nie ma co czekać). Były następujące(podaję tylko to co nie w normie): P-LCR (odsetek płytek dużych) 45,4 Krwinki białe (WBC) ... że jest to początek infekcji- np. kokluszu, cytomegalii lub najprawdopodobniej mononukleozy. Że mamy nie wyjeżdżać, obserwować dziecko i w razie czego jechać do szpitala. Przywitaliśmy to z ulgą. Boże jak się...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=5206


Temat: Interpretacje badań lekarskich
Morfologia - jak ją odczytać Krew składa się z płynnego osocza oraz zawieszonych w nim krwinek. Ich liczbę, rodzaj i wzajemne proporcje ustala się za pomocą podstawowego badania krwi, zwanego w skrócie morfologią. Pozwala to zorientować się w stanie zdrowia pacjenta i wykryć zaburzenia w jego organizmie. Obecnie w większości laboratoriów do analizowania składu krwi używa się aparatów komputerowych. Wynik badania morfologicznego ma postać standardowego wydruku. Na wszystkich wydrukach używa się tych samych oznaczeń - skrótów pochodzących od nazw polskich lub angielskich. Podane w nich jako norma wielkości są typowe dla osób dorosłych (poza kobietami w ciąży, rzecz jasna). Normy dla małych dzieci bardzo się od nich różnią i zależą od wieku (u niemowląt nawet miesiąca), w jakim jest dziecko. Nie warto więc wyciągać ... bakteria? Rozmaz krwi (badanie białych krwinek) sprawdza, czy chorobę wywołały wirusy, czy bakterie. Granulocyty (Neut) - ich wysoki poziom wskazuje na infekcję bakteryjną. Limfocyty (Lymph) - podwyższenie ich liczby świadczy zwykle ... bada WBC - krwinki białe, czyli leukocyty. U zdrowego niemowlęcia i małego dziecka liczba leukocytów może się wahać od 8000 do 15 000 w mililitrze krwi. Wyższy poziom leukocytów wskazuje na stan zapalny w organizmie. Niższy - że dziecko przebyło jakąś, najczęściej wirusową, infekcję. Po kilku tygodniach poziom leukocytów powinien wrócić do normy, dlatego lekarz może zalecić powtórne badanie. RBC - krwinki czerwone, czyli erytrocyty. Są głównym składnikiem krwi, przenoszą tlen w organizmie. Powstają i dojrzewają w szpiku kostnym. U zdrowego niemowlęcia i małego dziecka powinno ich być od 3,5 do 5,4 mln/ml krwi. Niższy poziom erytrocytów świadczy o niedokrwistości. Przy biegunce i wymiotach (gdy dziecko niewiele pije) krew gęstnieje - jest w niej więcej krwinek, a mniej osocza. Hgb lub Hb - hemoglobina. ... zmęczenia. U zdrowego dziecka poziom hemoglobiny wynosi od 10 do 15 g/dl i w dużej mierze zależy od wieku (najniższy jest w 3.-4. miesiącu życia, gdyż szpik nie produkuje jeszcze odpowiedniej ilości erytrocytów, a kończą się zapasy z okresu płodowego). Hct - hematokryt. Określa stosunek objętości krwinek czerwonych do objętości pełnej krwi. Norma dla małych dzieci i niemowląt wynosi 30-40 proc. Spadek poziomu hematokrytu może świadczyć o niedokrwistości. Podwyższony poziom świadczy najczęściej o odwodnieniu. MCV - średnia objętość krwinki czerwonej. U zdrowego dziecka jest to ok. 80 fl. Jeśli MCV spada poniżej 70 fl, dzieje się tak najczęściej z powodu niedoboru żelaza, wartości wyższe od 110 fl mogą świadczyć o niedoborze witaminy B12 lub kwasu foliowego. MCH - średnia masa hemoglobiny w krwince. Norma dla zdrowego dziecka to 23-35 pg na krwinkę. MCHC - średnie stężenie hemoglobiny w krwinkach. Norma to 33-36,5 g/dl. Wskazuje (wraz z MCV i MCH), czy niedokrwistość wynika z niedoboru żelaza, kwasu foliowego, czy witaminy B12. RDW - rozkład objętości krwinek czerwonych. Norma to 11,5-14,5 proc. Podwyższone RDW przemawia za niedokrwistością z braku żelaza. Plt - trombocyty, czyli płytki krwi. Są to najmniejsze komórki krwi, reperujące uszkodzone naczynia - uszczelniają przerwaną ściankę i tworzą skrzep hamujący krwawienie. Powinno ich być 150-300 tys./mm3 krwi. Najczęstszą przyczyną niedoboru płytek i tzw. małopłytkowej skazy krwotocznej są ... np. po krwotoku lub po okresie niedokrwistości. OB - tzw. odczyn Biernackiego. Informuje o szybkości opadania krwinek czerwonych w osoczu. Pobraną krew umieszcza się w cienkiej probówce i zostawia na godzinę (krwinki powinny opaść nie więcej niż 10 mm). Szybsze opadanie świadczy o stanie zapalnym (ale nie u kobiet w ciąży, bo wtedy stanowi normę).
Źródło: forum.suple.us/viewtopic.php?t=79001